Białkowy produkt antywirusowy to estryfikowane alfa-lactaglobuliny (ALA), beta-lactaglobuliny (BLG oraz B-kazeiny (BCN)). Ich antywirusowe działanie zostało odkryte oraz częściowo przebadane przez francuski zespół badawczy. Preparat został sprawdzony pod względem inhibicji wirusów: Herpes simplex typ 1 ALA, Adenovirus, Cytomegalowirus, Coxsaki virus, Grypy kurzej A subtyp H1N1, Grypy ludzkiej A Subtyp H3N2, Polio 1A i bakteriofagów: biL67, M13. Niniejszy środek niezależnie od funkcji leczniczych i ochronnych dla ludzi w/w produkty mogłyby stanowić dodatek prewencyjny do pasz do krów i do trzody chlewnej (świń), a także wyposażenia mat dezynfekcyjnych, chroniących dostęp do obiektów intensywnych hodowli. Warto podkreślić, że produkt ten nie wykazuje właściwości toksycznych dla ludzi i zwierząt, i jest przy tym biodegradowalny. Dodatkowo białko w połączeniu z polimerami dendrymerycznymi może mieć zastosowanie do otrzymywania tkanin i włóknin antybakteryjnych, a także w połączeniu z cieczą jonową do materiałów blokujących przenikanie wirusów i bakterii.
Zapraszamy do współpracy!